Niemand is altijd effectief en productief toch? Ik niet in ieder geval. Af en toe even Netflixen vind ik heerlijk. Of met een bak koffie rondkijken op social media. Dat levert soms ook best leuke resultaten op. Zo las ik vandaag een blog van Kitty Kilian op LinkedIn. Dat bloggen echt niet zo moeilijk hoeft te zijn. Haar tip? Bedenken wat mijn klanten bezighoudt. Zo gezegd zo gedaan. Et voilà, lees hier het resultaat. Mijn tweede blog uit de serie juridisch jargon.
Workshop algemene voorwaarden
Een tijdje geleden gaf ik samen met Patrick een workshop over algemene voorwaarden. Gericht op ondernemers. Zzp’ers en mkb’ers. Onze doelgroep. Daarbij gingen we ook in op de inhoud van algemene voorwaarden. ‘Zorg dat je voorwaarden niet onredelijk bezwarend zijn’, was een van onze tips. De reactie? Heel veel vragende gezichten. En een echte held onder de deelnemers van onze workshop die geen moment aarzelde en de vraag gewoon stelde: ‘Onredelijk bezwarend? Wat is dat?’
Ik ben al meer dan 10 jaar jurist en adviseer al net zo lang over algemene voorwaarden. Voor mij zijn de woorden ‘onredelijk bezwarend’ inmiddels net zo gewoon als ‘juridisch advies’. Maar voor jou niet. De juridische wereld is namelijk niet jouw core business. En dat wil je graag zo houden. Je wilt je rechten op waar jij goed in bent. Gelukkig is het wel mijn core business. Dus hier kan ik je helpen. Soms alleen al door iets uit te leggen.
Eenzijdig, oneerlijk en onevenwichtig
Eerst even een klein stapje terug. Wat zijn algemene voorwaarden ook alweer? Het zijn de kleine lettertjes. De voorwaarden waarover je niet onderhandelt. Dus niet de individuele afspraken zoals de prijs en inhoud van je dienst of product, maar de voorwaarden die voor iedereen gelden. De voorwaarden die meestal niemand leest. Met als gevolg dat ondernemers die voorwaarden nog wel eens heel eenzijdig en in hun eigen voordeel op willen stellen. BAM, dat is het. Dat zijn onredelijk bezwarende voorwaarden. Eenzijdige, oneerlijke, onevenwichtige voorwaarden in het voordeel van de ondernemer.
De wetgever wil dat soort acties voorkomen. Daarom kun je een onredelijk bezwarende voorwaarde vernietigen. BAM, vakterm nummer 2. Gelukkig ook niet een hele moeilijke, maar je moet het net even weten. Het vernietigen van een onredelijk bezwarende voorwaarde betekent niets anders dan dat die voorwaarde niet meer geldig is tussen jullie en ook nooit geldig is geweest. De voorwaarde wordt door vernietiging waardeloos dus.
Zwarte en grijze lijst
Het is niet altijd makkelijk om te bepalen of een voorwaarde onredelijk bezwarend is. Daarom staan in de wet lijsten van voorwaarden die onredelijk bezwarend zijn of kunnen zijn. Tenminste, voor consumenten (en kleine ondernemers). Als je daar meer over wilt weten, lees dan vooral mijn blog over de inhoud van algemene voorwaarden. Nu je weet wat ‘onredelijk bezwarend’ eigenlijk betekent, worstel je je daar vast wat makkelijker doorheen!
Met welke juridische taal worstel jij?
Voor wie internationaal onderneemt, heeft Patrick ook een blog geschreven over de nieuwe Incoterms. BAM, vakterm nummer 3. Ook hier geldt: het is niet heel moeilijk, als je maar weet wat het is en hoe het werkt. Lezen dus! Want geloof me, als je eenmaal weet wat Incoterms zijn en te bieden hebben, dan wil je als internationale ondernemer niets anders.
Voor mijn volgende blog over juridisch jargon krijg ik graag jouw input. Van welke juridische taal gaan jouw nekharen overeind staan? Over welke juridische woorden wil je graag wat uitleg krijgen? Stuur me een bericht of zet het op de mail (renate@youandmelegal.com) en dan krijg je altijd een persoonlijke toelichting. En wie weet wordt jouw voorbeeld het onderwerp van mijn volgende blog.
Waarvan akte!
(BAM, vakterm nummer 4, gewoon omdat het kan)
Renate Verstraaten | renate@youandmelegal.com| 06-15872102
Patrick Link | patrick@youandmelegal.com| 06-24355737