Picture of Renate Verstraaten

Recht op herroeping, herstel en vervanging van kerstgeschenken

Op 5 december hebben we al aangekondigd dat we je wat tips zouden geven. Voor het geval je toch niet zo heel blij was met je cadeau van sint en piet. Sindsdien zijn we opeens druk, druk, druk. Een arbeidsgeschil tussen een Duitser en een in Nederland gevestigd bedrijf, een grote overname, nog wat algemene voorwaarden die opgesteld moeten worden. Liefst wordt het ook allemaal nog even in 2020 afgerond. We zijn de beroerdsten niet, dus dat doen we graag. sint en piet zijn dus inmiddels allang het land uit, maar dit is wat je kan doen met dat cadeau waar je mee in je maag zit. Of als de kerstman je misschien teleurstelt.

Niet zo mooi? Denk aan je herroepingsrecht!

Het zal je maar gebeuren. Je pakt die schoendoos uit, vol verwachting klopt je hart, en de enige vraag die je jezelf stelt als je deksel van die doos afhaalt is hoeveel glühwein de kerstman ophad toen hij die afgrijselijke schoenen voor je uitzocht. Met een beetje geluk heeft de kerstman je schoenen online gekocht. Dan heb je namelijk een herroepingsrecht.

Het herroepingsrecht betekent dat je de schoenen binnen 14 dagen teruggeven. Daar hoef je niet eens een reden voor te geven. Je kan het dus zonder gene op een verkeerde maat gooien. Wel zo lekker. Heb jij die afgrijselijke schoenen niet van de kerstman, maar van sint en piet gekregen? Kijk dan voor de zekerheid nog even of de winkel waar ze zijn gekocht misschien een langere termijn voor herroeping hanteert. In de algemene voorwaarden bijvoorbeeld. De termijn van 14 dagen is alleen een minimum, maar sommige winkels geven je langer de tijd.

Ook al vind je ze nog zo lelijk, je mag de schoenen best even passen. Een paar rondjes door het huis lopen om te testen hoe ze zitten is ook geen enkel probleem. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je ze een paar keer draagt om niet al te ondankbaar te lijken om ze dan alsnog terug te sturen. Eigenlijk is het dus heel simpel. Je mag doen wat je ook zou doen als je de schoenen gewoon zelf in de winkel zou hebben gekocht.

Heeft de winkel de schoenen weer terug? Dan krijg jij je geld terug. Nou ja, de kerstman dan. De verzendkosten blijven wel voor jouw rekening. De retourkosten ook. Want sommige winkels de verzend- en/of retourkosten voor hun eigen rekening nemen, is dat geen verplichting. Dat maakt zomaar lukraak bestellen en net zo makkelijk weer terugsturen niet altijd even handig. Want weet je wel wat het kost om iets te retourneren naar de Noordpool?

Owja, soms geldt er helemaal geen herroepingsrecht. Denk aan producten die bederven tijdens de bedenktijd van 14 dagen. Of aan producten waarvan het niet zo hygiënisch is om het terug te sturen. Maar ook als die afgrijselijke schoenen speciaal voor jou zijn gemaakt, kan je ze niet retourneren. Dan ben je dus echt het haasje.

Kapot? Vraag nieuwe schoenen!

Nog steeds klopt vol verwachting je hart als je die schoenendoos uitpakt. Dit keer vind je onder het deksel precies die schoenen die op je lijstje stonden. Je bent door het dolle heen. Totdat je ziet dat bij een van beide schoenen de hak ontbreekt. Voordat je de kerstman aanvliegt, omdat hij je een gebrekkig product wil slijten, kan je hem ook wat tips meegeven.

De kerstman hoeft namelijk niet zomaar te accepteren dat zijn cadeaus gebrekkig zijn. Tenminste, als ze daadwerkelijk een gebrek hebben. In ons voorbeeld is het simpel. Een schoen waarvan de hak ontbreekt heeft een gebrek. Wat nu als je hak na een paar keer dragen afbreekt? Misschien is de hak nooit goed vastgelijmd geweest. Dat is een gebrek. Misschien struikelde je over een steen. Dan heb je pech. Of toch niet? Zat er niet al een scheur in die hak? Een gebrek dat binnen een half jaar ontstaat, wordt vermoed al bij aankoop al aanwezig te zijn geweest. Dat maakt de bewijspositie van de kerstman toch net wat makkelijker.

Laten we ervan uitgaan dat er een gebrek is. Jij doet je beklag bij de kerstman en de kerstman kan vervolgens de kerstman om een nieuw paar vragen. Tenzij de hak heel makkelijk te herstellen is en de kosten van een nieuw paar de kosten van het herstel ver te boven gaan. Het moet allemaal wel een beetje redelijk blijven. En het is per slot van rekening wel kerst. Vergeet de kerstman ook niet zeggen dat hij wel op tijd die nieuwe schoenen vraagt. We snappen best dat hij zijn handel vol heeft in deze tijd van het jaar, maar de wet is ook op de kerstman van toepassing en daarin staat nu eenmaal dat je de verkoper van de schoenen op tijd moet informeren over die ontbrekende hak. Het zou jammer zijn als de kerstman in zijn winterslaap gaat en jij je nieuwe schoenen misloopt.

Zijn de schoenen niet meer op voorraad en is het ook onmogelijk de hak te repareren? Geen nood, de kerstman kan de koop ontbinden. Dan krijgt hij zijn geld terug en koopt hij met dat geld dezelfde schoenen gewoon in een andere winkel. Zit er alleen een kleine beschadiging op de hak? Dan wordt ontbinding wat lastiger. Wel kan je dan de kerstman nog de tip geven om een prijsvermindering te vragen. Dan draag je deze schoenen dit jaar nog even en stopt de kerstman het geld dat hij terugkrijgt in zijn spaarpotje voor de schoenen van volgend jaar. Iedereen blij.

Helemaal happy?

Super fijn! Geniet van al die prachtige cadeau’s! Verander je toch nog van gedachten en wil je weten of je nog kan herroepen? Gaan je schoenen pas later kapot en wil je weten of je toch nog recht hebt op een nieuw paar? Wil je weten wat klagen ‘binnen bekwame tijd’ nu echt inhoudt? Bij ons ben en blijf je aan het goede adres.

You and Me Legal wenst je in ieder geval hele fijne feestdagen en een fantastisch en hopelijk corona vrij 2021!

Delen
Delen
Delen
Delen