Picture of Renate Verstraaten

Vakantie: ontspanning of stress?

Het is zomer, komkommertijd, ook voor alle bloggers onder ons. De aandacht verschuift van inhoudelijke onderwerpen naar vakantie, vakantiestress en het voorkomen daarvan. Op social media zie ik blog na blog met titels als ‘10 tips om ontspannen op vakantie te gaan’, ‘de vakantiechecklist voor ondernemers’ of ‘hoe geniet ik van mijn vakantie als ondernemer’. Gewoon gaan en vakantie vieren toch? Of is het niet zo makkelijk als het lijkt?

Controlfreak

In loondienst had ik gewoon 25 vakantiedagen. Elk jaar zag er ongeveer hetzelfde uit. Drie weken in de zomer, een aantal dagen in december en eventueel een dagje rondom de feestdagen in mei om er een lang weekend van te maken. Zoveel mogelijk afronden voor mijn vakantie en een uitgebreid overdrachtsmemo schrijven voor thuisblijvende collega’s. De waarneming was altijd goed geregeld, vakantie was echt vakantie en ik werd zelden gebeld door een collega. Bij terugkomst bleek altijd weer waarom, we waren allemaal erg getalenteerd in het rekken van lopende zaken tot na terugkomst van de vakantieganger.

Nu ik ondernemer ben, kan ik zo vaak vakantie nemen als ik wil. Eerlijk is eerlijk, die flexibiliteit is fantastisch. Ik ben vaker even vrij en geniet daar volop van. Aan de andere kant maakt het ondernemerschap me ook een beetje een controlfreak. Tijdens vakanties pak ik regelmatig mijn laptop erbij om mails te controleren en beantwoorden, het lukt me nooit helemaal om lopende dossiers los te laten en ook gemiste oproepen bel ik net zo makkelijk na. Waarnemers heb ik wel, maar alleen voor echte spoedgevallen. Misschien dan toch eens die tips voor meer ontspanning erbij pakken?

Out of office-reply

Zoals bijvoorbeeld de tip om een persoonlijke en positieve out of office-reply te gebruiken. Het zou goed zijn voor de klantenbinding en ook meer begrip kweken voor je afwezigheid. Daar werd ik op zich wel enthousiast van. Ik heb er zelfs de perfecte afbeelding voor gevonden. En… daar bleef het bij. Helaas heeft iedereen het tot op heden gewoon moeten doen met mijn quasi originele tekst. Het is me met mijn beperkte outlook kunsten niet gelukt om de afbeelding in mijn out of office te plakken. Kleinigheidjes blijf je houden.

Voorbereiding en overdracht

Een goede voorbereiding zou volgens de blogschrijvers ook cruciaal zijn. Begin tijdig aan de afronding en zorg voor een goede overdracht, zo luidt het devies voor vakantievierende ondernemers. Even los van de vraag of dat nou tips zijn die specifiek voor ondernemers gelden, vind ik deze tip iets te simplistisch. Het is al vaker voorgekomen dat vlak voor mijn vakantie nieuwe, slapende of spoedeisende zaken als paddenstoelen uit de grond schoten. Ondanks alle goede voorbereiding was ik dan alsnog de laatste dagen voor mijn vakantie tot in de late uurtjes aan het buffelen was om alles zo veel en zo goed mogelijk af te ronden en over te dragen.  Zogenaamd om dan rustiger op vakantie te gaan, maar eigenlijk werkte het vooral averechts.

En nog meer tips voor de perfecte vakantie

Andere tips die worden genoemd zijn bijvoorbeeld de digitale detox, lekker vroeg opstaan of vakanties kiezen waarin je inspiratie kan opdoen. Zelf moet ik er überhaupt niet aan denken 24/7 digitaal te zijn. Liever kies ik ervoor om elke dag een stukje digitale detox te realiseren. Met een 3-jarige in huis die regelmatig rond 6 uur acte de présence geeft, is uitslapen het ultieme genietmoment tijdens mijn weekenden en zeker ook mijn vakanties. En mijn inspiratie komt niet op commando, maar juist op die momenten dat ik er niet naar op zoek ben. Dus ook die tip laat ik even voor wat het is.

Go with the flow

Ondernemer of niet, vakantie moet zijn zoals het voor de persoon in kwestie het meeste plezier oplevert. Voor mijzelf is de allesomvattende tip ‘go with the flow’. Natuurlijk ben ik op mijn vakanties niet continue bereikbaar en heb ik altijd collega’s achter de hand om administratieve dingen af te wikkelen of zaken waar te nemen. Maar laten we wel wezen, tijdens mijn vakanties ben ik niet van de aardbodem verdwenen. En ik ben ondernemer geworden omdat ik mijn werk en de flexibiliteit juist ook heel leuk vind. Dus ik zie wel gewoon hoe alles op me afkomt.

Liever aan het Lac de Serre-Ponçon even mijn laptop erbij pakken om een mailtje te beantwoorden dan overuren draaien om alles af te ronden in mijn kantoor met een vele malen minder mooi uitzicht. Liever vanaf de prachtige Zeeuwse stranden een zaakwaarnemer bijpraten over een specifieke zaak dan voor alle zaken een uitgebreid overdrachtsmemo te schrijven dat na mijn vakantie net zo makkelijk ongebruikt in de prullenbak belandt. En als ik dan een keer een ‘drukke’ vakantie heb, ga ik gewoon nog een keer extra.

Last but not least… GENIET!

Voor iedereen op wie ‘go with the flow’ iets minder van toepassing is, weet dan dat er talloze blogs te vinden zijn waarin allerlei andere tips aan bod komen. Maar hoe je je vakantie ook voorbereidt, vergeet vooral niet te genieten als je er eenmaal bent. Je kunt blogs lezen zoveel je wilt, genieten kan je alleen zelf doen.

Mijn volgende blog gaat over algemene voorwaarden. Daarin zal ik tips geven om meer uit je algemene voorwaarden te halen. Geen zorgen, de tips zullen meer omvatten dan alleen ‘go with the flow’.

Wil je liever al eerder  juridisch advies, bel of mail me dan.

Ook gewoon tijdens mijn vakantie!

Groet,
Renate

E: renate@youandmelegal.com
M: 0615872102

Delen
Delen
Delen
Delen