Zomertijd, komkommertijd? Voor You and Me Legal zeker niet! Deze zomer zetten wij de algemene voorwaarden in het zonnetje. En daarmee ook jullie als lezers en klanten. Want we geven heel veel informatie, acties en kortingen weg. Om alvast die algemene voorwaarden vibe te creëren, trappen we af met een paar stellingen. Zijn het feiten of fabels? Is het waar of onwaar? Een “do” of een “don’t”? Is het snugger of kletspraat? Grijp je kans en test je kennis. Of fris je kennis alvast even op, ook heel handig uiteraard.
Algemene voorwaarden zijn verplicht
Dat is een fabel. Het hebben van algemene voorwaarden is niet verplicht. Als je ze niet hebt, val je terug op de wettelijke regels. Handig is het wel, omdat niet alle wettelijke regels altijd in je voordeel werken.
Algemene voorwaarden op mijn factuur is voldoende
Je kan alleen een beroep doen op je algemene voorwaarden als je ze tijdig van toepassing verklaart en overhandigt. Tijdig betekent uiterlijk voor of bij het sluiten van de overeenkomst. Als je een factuur stuurt is je overeenkomst allang gesloten en vaak ook al uitgevoerd. Dat is iets aan de late kant. Onwaar dus en een “don’t” zou ik zeggen.
Algemene voorwaarden van een branchevereniging
Dat kan best snugger zijn. Branchevoorwaarden zijn specifiek afgestemd op jouw eigen branche. De inhoud ervan is vaak bekend en wordt daardoor minder snel in twijfel getrokken. Voor consumenten voelt het soms ook als een soort keurmerk. Afhankelijk van de kosten en andere voordelen van het lidmaatschap is het soms ook best lucratief.
Algemene voorwaarden stem ik af op mijn onderneming
Het is een feit dat niet iedere ondernemer werkzaam is in dezelfde branche, met dezelfde werkwijze en dezelfde klanten en het is een feit dat het zin heeft daar rekening mee te houden. Voor een machineverkoper zal een eigendomsvoorbehoud cruciaal zijn, een grafisch ontwerper wil zijn intellectuele eigendomsrechten goed regelen en als internationaal ondernemer wil je toch echt niet voor een buitenlandse rechter hoeven te verschijnen.
Algemene voorwaarden maken een overeenkomst overbodig
Algemene voorwaarden zijn standaardbepalingen. Ze zijn eenzijdig opgesteld door jou als ondernemer en ze zijn voor alle klanten hetzelfde. In je overeenkomst leg je jullie individuele afspraken vast. Of afspraken waarover je zeker geen discussie wilt hebben. Houden allemaal die overeenkomst, want deze stelling is onwaar.
Algemene voorwaarden deponeren bij de Kamer van Koophandel is verplicht
Dat is onwaar. Het mag altijd, het hoeft niet en voldoende is het zelden. In sommige gevallen is het deponeren van je voorwaarden bij de Kamer van Koophandel een alternatief voor het overhandigen ervan. Maar het gaat om een uitzondering en in de meeste gevallen moet je je algemene voorwaarden toch echt geven.
Onderscheid maken tussen consumenten en zakelijke klanten
Het is een feit dat de wetgever het onderscheid maakt en daarmee een “do” om je daar in ieder geval bewust van te zijn. In de wet staan allerlei afspraken die je met consumenten niet of alleen in beperkte vorm mag maken. Hoe regel je dat in je algemene voorwaarden? Kies je ervoor om alle voorwaarden af te stemmen op consumenten of kies je ervoor bepaalde in bepaalde voorwaarden een onderscheid te maken?
Een vrijblijvend gesprek
Heb jij vragen over algemene voorwaarden? Wil je weten of het voor jou handig is om ze te hebben, wat de inhoud zou moeten zijn, hoe ze van toepassing worden? Wil je graag algemene voorwaarden hebben, maar wil je eerst wel eens weten wat de mogelijkheden en kosten zijn? Bellen, mailen of binnenlopen tijdens een van onze inloopspreekuren is altijd snugger!
Onze volgende blogs lezen is ook snugger. De hele zomer zullen regelmatig blogs posten over alles wat er komt kijken bij algemene voorwaarden. Volg ons via #AVzomerpromo en #AVborrel en mis niks.
Tot de volgende blog!
Patrick Link | patrick@youandmelegal.com | 06-24355737
Renate Verstraaten | renate@youandmelegal.com | 06-15872102