Foto van Renate Verstraaten

Let op: het herroepingsrecht geldt ook bij diensten!

Je bestelt vast wel eens kleding online, toch? Dan weet je ook dat je die terug mag sturen als het niet past. Het herroepingsrecht heet dat. Niet alleen producten, ook diensten worden steeds vaker online afgenomen. Wist je al dat jouw klanten ook die diensten terug mogen sturen?

Recht om producten terug te sturen

Consumenten weten wel wat hun rechten zijn bij online bestellen. Kopen ze producten op afstand, via een webshop, telefonisch of op straat, dan mogen ze die aankoop binnen 14 dagen annuleren. Juristen noemen dat vaak anders trouwens. Die hebben het ineens over het herroepingsrecht of de bedenktijd. Wat consumenten terugsturen noemen heet dan ineens ontbinding. Voor consumenten maakt het weinig uit, die plakken gewoon de retoursticker op de doos.

Gelukkig weten de meeste ondernemers die online producten verkopen inmiddels ook het het werkt met terugsturen van producten. Jij niet? Bij deze dan. Dat mogen je klanten. Zonder reden. Jij als ondernemer hoeft alleen de prijs maar terug te betalen.

Dat is echt easy! Tenminste, zo zou mijn zoontje van 7 het verwoorden. Want ‘makkelijk’ is echt niet meer van nu. Maar inderdaad, zo simpel is het: product terug, prijs terug.

Vind je het toch iets minder easy? Lees dan ook eens mijn blog over aardbeientaart. Onder het genot van een lekker taartje praat ik je helemaal bij. Of kijk eens op de website van de ACM of de website van de Kamer van Koophandel. Beiden geven ze heel veel informatie over het herroepingsrecht!

Herroepingsrecht geldt ook bij diensten

Ver van mijn bed show. Ik hoor het je denken. Jij levert geen producten. Alleen diensten toch? Een coachingstraject misschien? Bijles voor leerlingen in hun examenjaar? Een yoga abonnement? Je klanten boeken het allemaal online. Super handig, naar de webshop, dienst in het mandje, betalen en ze kunnen aan de slag. Jij blij, zij blij en dat hele herroepingsrecht blijft buiten beschouwing. 

Nope! 

  • Schaffen jouw klanten je diensten online aan?
  • Zijn jouw klanten consumenten?

Dan geldt nog steeds dat herroepingsrecht! Of de bedenktijd dus. What’s in a name. Het gaat erom dat je er niet onderuit komt. En nee, het helpt dus niet om je klanten er dan maar niet over te informeren. Dan wordt die wettelijke termijn van 14 dagen eenvoudigweg verlengd. Tot maximaal 12 maanden zelfs. Geloof me, informeren is beter.

  • Wat als mijn klanten willen dat het yoga abonnement meteen ingaat? 
  • Wat als ik een online cursus aanbied die meteen volledig beschikbaar is? 

Geen zorgen, dat kun je tackelen. Maar… informeren is ook hier cruciaal! 

Diensten starten of uitvoeren tijdens de bedenktijd

Laten we beginnen met het yoga abonnement dat meteen ingaat. Op je website staat precies welke abonnementen jouw klanten kunnen aanschaffen. Je klanten willen het liefst dezelfde dag nog hun eerste les volgen. Betekent dit dan dat ze eigenlijk gewoon 14 dagen gratis yogalessen kunnen hebben en dan het abonnement mogen annuleren?

Ja en nee.

Ja, je klanten mogen binnen 14 dagen het abonnement ontbinden.

Nee, je klanten sporten niet gratis. Je klanten betalen een vergoeding naar rato voor diensten die zijn verleend.

Tenminste….

Je moet wel met je klanten hebben afgesproken dat je binnen die bedenktijd van 14 dagen start met je dienst. Ook moet je je klanten er wel op hebben gewezen dat ze een herroepingsrecht hebben.

We passen het voorbeeld nog even iets aan. Het gaat nu om een online yoga cursus. Aanschaffen via de website en de cursus is meteen toegankelijk. Hoe zit het dan?

Ook dan vraag je of je binnen die termijn van 14 dagen mag starten. Ook dan informeer je je klant over het herroepingsrecht. En… als de dienst binnen die termijn van 14 dagen ook meteen is afgerond, laat je je klanten ook bevestigen dat ze daarmee afzien van het herroepingsrecht. 

Tip: gebruik vinkjes bij diensten op afstand

Vinkjes. Een keyword om even in SEO termen te spreken. Ook juridisch dekt de term ‘keyword’ de lading. Denk goed na over wat je doet en zet de juiste vinkjes in je webshop!  

  • Een vinkje dat je klanten willen dat jouw dienst meteen wordt geleverd binnen die termijn van 14 dagen.
  • Een vinkje dat je klanten afzien van het herroepingsrecht als je dienst al binnen die termijn van 14 dagen volledig is afgerond.
  • Een vinkje dat je klanten instemmen met de toepasselijkheid van de algemene voorwaarden kan ook nooit kwaad (in mijn handleiding voor het gebruik van algemene voorwaarden lees je waarom).
  • En graag vinkjes die niet standaard zijn aangevinkt, anders ga je alsnog de mist in.

Vink of informeer je niet? Dan loop je wat risico’s. Het risico dat je geen vergoeding naar rato krijgt. Het risico dat er wel een bedenktijd van 14 dagen is, ook als de dienst binnen die 14 dagen al is uitgevoerd. Zelfs het risico dat de bedenktijd van 14 dagen nog veel langer is. Voor je het weet, hebben jouw klanten dan toch gratis yogalessen. Fijn voor hen, minder fijn voor jou.

Informeer over het herroepingsrecht ook bij diensten

Dus, lieve ondernemer, informeer je klanten over hun rechten. Want dat herroepingsrecht is ook als je diensten levert niet altijd een ver van je bed show.

Of toch wel? Lever jij namelijk alleen diensten aan andere ondernemers? Dan geldt het herroepingsrecht niet. Het is een recht voor consumenten. Dat zijn klanten die niet handelen uit hoofde van beroep of bedrijf, zoals het zo mooi in de wet staat. Klanten die dus geen herroepingsrecht hebben. En dan is het ineens wel weer een herroepingsrecht.

Heb je twijfels? Neem gerust een keer contact met mij via renate@youandmelegal.com  of 06-15872102 of met mijn collega Patrick Link via patrick@youandmelegal.com of 06-24355737.

We helpen je graag verder met al jouw vragen over het herroepingsrecht!

Delen
Delen
Delen
Delen