Liever geen openstaande facturen: voorkomen is beter dan genezen!
Laat je vorderingen niet oplopen! Denk aan de 14-dagen brief! Mijn klanten weet ik het wel te vertellen. In mijn eigen praktijk ben ik stiekem ook niet zo strikt. Klanten aanmanen vind ik namelijk helemaal niet zo leuk. Incasso al helemaal niet. Herkenbaar? Zorg dat het zover niet hoeft te komen. Hoe je dat kan doen, ga ik je uitleggen. Gaat het dan toch een keer mis? In mijn volgende blog volgen tips om ook dan je geld te krijgen.
1. Aanbetaling of voorschot
Beter een vogel in de hand dan tien in de lucht
Mosterd na de maaltijd voor alle bestaande wanbetalers en tegelijkertijd de allerbelangrijkste troef om toekomstige wanbetalers te voorkomen: werk met een voorschot of een aanbetaling. Zeker bij one of projecten die specifiek zijn afgestemd op deze ene klant en die je niet zomaar aan een ander kwijt kan. Maar ook als je zelf nog niet de financiële middelen hebt om alles voor te schieten of als je je klant nog niet zo goed kent. Met een aanbetaling of voorschot beperk je je risico’s in het voortraject al. Voel je ook niet bezwaard. Geloof me, het vragen van een voorschot of aanbetaling is verre van ongebruikelijk!
2. Opschorten van je eigen verplichting
Druk op tijd op de pauzeknop
Met een goed betalingsschema spreid je je risico’s. Het liefst koppel je je eigen verplichtingen ook meteen aan dat betalingsschema. Als je het goed doet, kan je zonder probleem je werk stilleggen als je klant zijn (deel)betaling niet nakomt. Is dat in jouw contract wat minder goed geregeld? Geen paniek. Ook wettelijk heb je een opschortingsrecht. Dat is het recht om het nakomen van je eigen verplichtingen tijdelijk te pauzeren totdat jouw klant zijn eigen afspraken is nagekomen.
Let wel op:
- Vergeet niet je klant te laten weten dat je van opschorting gebruik maakt. Je klant moet weten waarom jij ineens je verplichtingen nakomt. Het kan met een simpel mailtje of briefje en het voorkomt dat jouw klant jou ineens gaat aanspreken op het nakomen van je afspraken.
- Het recht op opschorting is niet van dwingend recht. Partijen mogen dus andere afspraken maken. Dat gebeurt nogal eens in algemene voorwaarden. Als jouw klant naar zijn eigen inkoopvoorwaarden verwijst kan je daar zomaar mee te maken krijgen. Hoe dat zit met al die verschillende algemene voorwaarden lees je in een blog van Patrick over ‘battle of forms‘.
3. Eigendomsvoorbehoud om en openstaande facturen
Een stukje extra zekerheid
Een aanbetaling of een voorschot niks voor jou? Of heb je wel een betalingsschema, maar wil je nog wat extra zekerheid? Lever je je producten al af, voordat alles is betaald? Denk eens aan een eigendomsvoorbehoud. Daarmee kan je afspreken dat het eigendom van jouw producten pas overgaat naar je klant als alles is betaald. Als je regelmatig producten levert, is dat helemaal handig. Dan blijven de producten jouw eigendom, totdat alles is betaald. Een veelvoorkomende vergissing is dat je automatisch een eigendomsvoorbehoud hebt. Dat is niet het geval. Je moet het overeenkomen met je klant. Dat mag in je algemene voorwaarden. Gaat het om grote bedragen dan adviseer ik je om het ook in de overeenkomst zelf op te nemen. Wordt er dan niet betaald? Dan mag je jouw producten opeisen. Het is een drukmiddel en het geeft je bovendien ook in een faillissement een betere positie.
4. Contractmanagement
De juridische basis van je onderneming
Aanbetaling of voorschot, betalingsschema’s, opschortingsmogelijkheden, eigendomsvoorbehoud, dat en meer regel je met een goed staaltje contractmanagement. Zo zorg je voor een goede juridische fundering van je onderneming. De kans op langlopende en soms ook kostbare incassotrajecten kun je ermee verkleinen. Zodat jij kan doen waar jij goed in bent: ondernemen en klanten tevreden houden.
Samen met jou bouw ik graag aan die juridische fundering. Waar mogelijk maken we gebruik van een slimme software tool bij het opstellen van contracten. Op die manier kunnen we de drempel en de kosten nog later houden zonder aan de kwaliteit af te doen!
Wil jij openstaande facturen voorkomen?
Vrijblijvend sparren
Laten we samen een bak koffie – of in mijn geval een latte – doen en vertel me eens iets over jouw onderneming. Sparren over de mogelijkheden van contractmanagement kan altijd en is altijd vrijblijvend!
Bel of mail me via renate@youandmelegal.com of 06-15872102
Of neem contact op met patrick via patrick@youandmelegal.com of 06-24355737
Aanvullende informatie
Verder lees je op onderstaande websites nog veel meer over incassokosten:
- Op de website van het Nibud lees je meer over incassobureaus en de deurwaarder.
- De website van de Rijksoverheid bijvoorbeeld geeft heel veel informatie over incassokosten en de hoogte daarvan.
- Op de website van de ACM wordt uitgelegd welke rechten in het bijzonder consumenten hebben bij aanbetalingen, lezen dus als je consumenten als klant hebt!