Picture of Renate Verstraaten

De toga gaat uit!

You and Me Legal bestaat inmiddels al drie jaar. Sinds die tijd is er wel wat veranderd. Gelukkig ook maar, want stilstand is achteruitgang zo luidt het gezegde. In het begin pakte ik al het werk aan. Inmiddels heb ik mij meer en meer ontwikkeld tot breed georiënteerd bedrijfsjurist. Voor specialistische vraagstukken schakel ik collega’s uit mijn netwerk in. Advocaat hoef ik daar niet per se voor te zijn. Sterker nog, het beperkt me soms zelfs een beetje. Bijvoorbeeld in de samenwerking met andere deskundigen of in de tariefmogelijkheden. Inmiddels is dus de kogel door de kerk: vanaf 1 januari 2018 ben ik jurist of juridisch adviseur, maar in ieder geval niet langer advocaat. En mijn toga? Die hangt voorlopig alleen nog aan de kapstok.

Achtergrond

Mijn kantoor bestaat nu net zo lang als de duur van de beroepsopleiding/stageperiode voor advocaat-stagiaires. Tijdens die stageperiode heb ik mij ontwikkeld van een groentje tot een zelfstandig advocaat met de nodige juridische bagage, proceservaring en een uitgebreid netwerk op zak. Met bloed, zweet en tranen, dat wel, want het was hard werken. Mijn eerste twee zittingen bijvoorbeeld heb ik ervaren als een slagveld. Mijn eerste cliënt was zelf advocaat met veel meer ervaring dan ikzelf. Mijn tweede cliënt vertelde me een paar dagen voor de zitting geen vertrouwen in mij te hebben. Gelukkig kon het daarna alleen nog maar beter worden. Kort daarna won ik met de pleitwedstrijden mijn eigen toga en tegen die tijd vond ik het procederen al een van de leukste onderdelen van mijn vakgebied. Vandaag de dag ben ik bijna negen jaar met heel veel plezier advocaat, heb ik ontzettend veel geprocedeerd, allerlei verschillende klanten bij mogen staan en aan behoorlijk wat rechtsgebieden kunnen ruiken.

Huidige praktijk

Mijn eigen praktijk heeft ook zo’n ontwikkeling doorgemaakt. In november 2014 zag You and Me Legal het licht. Waar ik in eerste instantie een praktijk had waarin ik elke klus aannam, werkte voor zowel particulieren als ondernemers en voor hen zowel proces- als advieswerk deed, heeft mijn kantoor zich ontwikkeld tot een breed georiënteerd bedrijfsjuridisch advieskantoor. Met veel verschillende specialisten bij de hand waar dat nodig is. Een verandering die ook echt zijn charme heeft. Mijn huidige klanten betrekken mij veel eerder bij hun onderneming en alles dat daarin gebeurt. Ik ben dus meer bezig met geschillen voorkomen dan met geschillen oplossen. Klanten willen niet alleen het beste juridische advies, maar vooral een advies met de beste bedrijfseconomisch-juridische balans. Ze willen geen specialist, maar een jurist met wie ze kunnen sparren over alle onderneming brede vragen waar ze tegenaan lopen. Feitelijk ben ik bedrijfsjurist, maar dan wel voor veel verschillende klanten.

Juridische kwaliteit blijft

Voor mij is de overstap naar jurist dus een volstrekt logische keuze. Mijn praktijk heeft zich eenvoudigweg die kant op ontwikkeld. Laat ik wel vooropstellen dat er met de overstap van advocaat naar jurist aan de kwaliteit van mijn werk of aan mijn werkwijze niets zal veranderen. Ook als jurist blijf ik op dezelfde wijze als in het verleden adviseren en ondersteunen op juridische gebied. Verder zal ik steeds mijn kennis op actueel niveau blijven houden. Bijvoorbeeld door middel van opleidingen en collegiaal overleg.

Beschermde titel

Wat verandert er dan wel, vraag je je misschien af? Mijn titel bijvoorbeeld, want ik mag mijzelf geen advocaat meer noemen. Een mooi moment dus ook voor een korte toelichting op die juridische titulatuur. Eigenlijk is het simpel. Advocaten zijn altijd jurist, maar juristen zijn niet altijd advocaat. De titel ‘jurist’ is geen beschermde titel en mag door iedereen worden gevoerd die zich bezighoudt met juridische vraagstukken. Het Gerechtshof Amsterdam heeft dat in een strafzaak in 2014 nog eens uitdrukkelijk zo bevestigd. De titel ‘advocaat’ is wel een beschermde titel. Advocaten vallen onder het toezicht van de Nederlandse Orde van Advocaten en hebben zich aan de beroepsregels te houden. Zo mogen zij bijvoorbeeld – uitzonderingen daargelaten – geen zaken aannemen op basis van no cure no pay en hebben zij een beroepsgeheim. Die beroepsregels gelden niet voor juristen. Dat betekent overigens niet dat juristen maar gewoon kunnen aanrommelen. Ook zij kunnen gewoon aansprakelijk worden gehouden voor gemaakte fouten. Net als ieder ander.

Internationaal uitstapje

En nu we toch in de titulatuur zitten, meteen maar even een kort internationaal uitstapje. De term ‘lawyer’ komt ook steeds vaker voorbij. Dat is misschien wel een wat misleidende titel. Het woord ‘lawyer’ is namelijk te vergelijken met het Nederlandse woord ‘jurist’. Met andere woorden, iemand die zichzelf ‘lawyer’ noemt, hoeft dus helemaal geen advocaat te zijn. De meest juiste Engelstalige term voor een Nederlandse advocaat zou zijn ‘attorney-at-law’.

Procederen

Een andere verandering is de procesbevoegdheid. Die wordt overigens alleen beperkt en komt niet te vervallen. Een veelgemaakte denkfout is dat juristen niet zouden mogen procederen. Inderdaad zijn er zaken waarin je verplicht bent om je door een advocaat bij te laten staan. Maar dat is lang niet voor alle procedures zo. Ook juristen kunnen vaak in rechte optreden. Bijvoorbeeld in de gevallen waarin:
– Het belang van de zaak niet meer is dan € 25.000,–;
– In geschillen over een consumentenkredietovereenkomst waarin de kredietsom minder is dan € 40.000,–;
– Zaken betreffende een arbeidsovereenkomst, agentuur-, huur-, huurkoop- of consumentenkoopovereenkomst.

Wollen Sie mehr über Patrick erfahren?

Klanten en relaties van You and Me Legal hebben inmiddels persoonlijk bericht ontvangen waarin ik hen uitleg wat deze verandering voor hen betekent. Wil je dat bericht ook ontvangen? Stuur me een mailtje en dan komt het zo snel mogelijk jouw kant op! En ook andere vragen beantwoord ik graag. Overigens is ook de website is inmiddels aangepast aan de nieuwe werkwijze, dus neem gerust een kijkje.

En voor nu wens ik iedereen vooral een hele fijne jaarwisseling.
Tot ziens in 2018!

Hartelijke groet,
Renate

E: renate@youandmelegal.com
M: 0615872102

Delen
Delen
Delen
Delen