Picture of Renate Verstraaten

Werkgevers opgelet: Corona baby’s coming up!

Onze intelligente lockdown zit erop. We zijn in de ban van de 1,5 meter samenleving, versoepelingen van maatregelen, en de gevolgen van onze lockdown. Er worden de komende tijd veel ontslagen verwacht en ook veel Corona baby’s. Hoe zit het ook alweer, werkgevers, met de arbeidsrechtelijke kant van al die Corona baby’s? Met zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof, partnerverlof en al die andere verlofregelingen? Of met de overdracht van de werkzaamheden van Renate, die binnenkort haar eigen Corona baby verwacht? Of met de inloopspreekuren die je van You and Me Legal gewend bent? Nou zo dus.

You and… alle ins en outs over verlofregelingen

 • Dat vrouwen 16 weken recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof hebben, is wel bekend. Dat ze ook recht blijven houden op hun eigen functie wordt nog wel eens vergeten. De prijs van zo’n foutje kan hoog zijn. Daar kan Patrick je alles over vertellen. Hij heeft een jonge moeder die daarmee geconfronteerd werd geholpen. Uitkomst? Ze is blijven werken in haar eigen functie.
 • Ook de partners hebben recht op verlof. Sinds 2019 krijgen partners eenmaal de wekelijkse werkuren aan geboorteverlof. Per 1 juli 2020 hebben partners zelfs recht op aanvullend geboorteverlof van maximaal 5 weken. Niet in de vorm van salaris, maar via een UWV uitkering. Het aanvullend verlof moet binnen 6 maanden worden opgenomen.
 • Laten we ook het ouderschapsverlof niet vergeten. Zo heeft Renate recentelijk nog een werknemer bijgestaan wiens verzoek om ouderschapsverlof ten onrechte werd geweigerd. Iedere ouder heeft voor elk kind tot 8 jaar een wettelijk recht op 26 keer de gewerkte uren. Met behoud van eigen functie. Hoe ze dat indelen? Dat kiezen ze zelf. Moet je alles dan maar slikken als werkgever? Niet alles. Zwaarwegende bedrijfsbelangen kunnen een andere indeling van het verlof noodzakelijk maken bijvoorbeeld.
 • Herken je dat als werkgever? Weer een telefoontje van het kinderdagverblijf. Weer een werknemer die thuis moet blijven met een ziek kind. Mag dat zomaar, vragen werkgevers ons vaak. Binnen bepaalde grenzen wel ja. Een werknemer heeft recht op zorgverlof. Kortdurend, namelijk 2 keer het aantal wekelijkse uren per jaar, waarin de werkgever ten minste 70% doorbetaalt. En langdurend, namelijk 6 keer het aantal wekelijkse uren per jaar, onbetaald. Tenzij de arbeidsovereenkomst en/of cao anders bepaalt. En dan is er ook nog zoiets als calamiteitenverlof en kort verzuimverlof.
 • En als we dan toch op de verloftour zijn, even een kort ander Corona uitstapje. Hoe zit ook alweer met het vakantieverlof en/of ADV-uren? Mag je als werkgever je werknemer verplichten om vakantiedagen en/of ADV-uren op te nemen als er door Corona minder werk is? Ook dat mag niet zomaar. Vakantie gaat in overleg. Voor ADV-uren kan het anders zijn. En opnieuw is ook van belang wat een CAO daarover zegt. Wat nu als werknemers zelf hun uren niet kunnen maken? Of als ze naar een land op vakantie gaan met code oranje of rood en daar stranden? Dan is het uiteraard een ander verhaal en kan het inleveren van vakantiedagen tot de mogelijkheden behoren. Vragen over Corona in overvloed. De antwoorden daarop geven we je graag!

Ons advies: weet wat de rechten en plichten van je werknemers zijn. Ken je eigen verlof regelingen en de grenzen daarvan. Beoordeel een verzoek om verlof zorgvuldig, realistisch en (indien mogelijk) tijdig. Win waar nodig juridisch advies in. Al is het maar een telefoontje tijdens ons spreekuur!

Tot slot nog een tip voor de zwangere zzp’ers onder jullie. Wist je al dat je als zelfstandige zwangere recht hebt op een ZEZ-uitkering? Dat is een uitkering die wordt berekend op basis van je inkomen en je gemaakte als zelfstandige in het jaar voor je verlof. De vergoeding is maximaal het bruto minimum loon plus vakantiegeld. Misschien is het niet altijd zaligmakend. Een heel fijn vangnet is het in ieder geval wel.

Renate and… baby Verstraaten

Ja inderdaad, ook mijn eigen Corona baby komt er al bijna aan. Mijn zwangerschaps- en bevallingsverlof is zelfs al ingegaan. Veel mensen weten het nog niet eens. Ook nog geen afwezigheidsmelding in de email. Aandachtspuntje voor vandaag… Of deze week misschien… Door Corona zag en sprak ik iedereen al een tijd wat minder. Telefonisch gingen we snel over op de juridische inhoud. Owja, by the way, ik ben zwanger. Zoiets zei ik zelden. Zelfs op het schoolplein was menig ouder in shock toen ik daar na twee maanden zonder jas en in dikke toestand stond. Nu dan opeens met verlof en alles loslaten? Dat lukt nog niet zo goed. Kwestie van hormonen? Iets met loslaten? Ben ik gewoon een controlfreak? Misschien een beetje van alles. Hoe dan ook, ik ga het anders doen.

 • Hebben we lopende zaken? Dan spreken we samen af wat ik zelf nog afrond en wat ik aan Patrick overdraag.
 • Zorgen over de overdracht? Nergens voor nodig. Ik mag dan een controlfreak zijn, in Patrick heb ik alle vertrouwen! Hij kent al mijn klanten en dossiers. Waar ik stop, kan hij alles voor je oppakken.
 • Of je me mag mailen? Altijd! Fijn voor jou en leuk voor mij om betrokken te blijven. Al kan ik niet garanderen dat je dezelfde dag een reactie krijgt…
 • Liever even bellen? Op dinsdag en vrijdag blijf ik telefonisch bereikbaar tussen 10.00 en 12.00 uur. Zo kan je altijd je vraag stellen of even sparren.
 • Spoedje? Bel of mail dan meteen Patrick. Dan weet je zeker dat je tijdig advies hebt!
 • Onze contactgegevens? Wel zo handig 😉
  patrick@youandmelegal.com | 06-24355737
  renate@youandmelegal.com | 06-15872102

Patrick and… continuïteit gegarandeerd

Terwijl Renate straks vooral nachtelijke uren maakt, sta ik nog steeds overdag voor jullie klaar. Bel of mail me met al je juridische vragen. Waar je ook tegen aanloopt, samen kiezen we het beste plan van aanpak. Ook de (inloop)spreekuren en telefonische spreekuren gaan gewoon door!

Waar?
Huting Belastingadvies & Administratie | Landjuweel 16-3 | 3905 PG  VEENENDAAL
Wanneer?
Dinsdagen tussen 10.00 en 14.00 uur | op locatie: alleen op afspraak en maximaal 2 bezoekers | heb je Corona-klachten: dan is er voor jou een telefonisch spreekuur
Hoe?
Simpel! Een afspraak maken of bellen via | E: patrick@youandmelegal.com | M: 06-24355737
Kosten?
Geen!

Corona baby of Corona ontslag?

Eerlijk is eerlijk, niet voor iedere werknemer of werkgever zijn de Corona baby’s een prioriteit. Zo zullen veel werknemers zich vooral zorgen maken over behoud van hun baan. Werkgevers zien zich genoodzaakt afscheid te nemen van werknemers. Ook daarin kan You and Me Legal je adviseren en begeleiden. Maak dus gebruik van die (telefonische) inloopspreekuren of maak een vrijblijvende afspraak voor een ander moment. Een goede voorbereiding is het halve werk en kan je flink wat kosten en risico’s besparen.

Delen
Delen
Delen
Delen