Picture of Renate Verstraaten

You and… het coronavirus

Het coronavirus heeft iedereen in zijn greep. Zorgmedewerkers en politici maken overuren. Gezinnen zitten thuis en proberen hun draai te vinden zonder elkaar gek te maken. Leraren hebben in een mum van tijd digitaal lesmateriaal in elkaar gedraaid. Supermarkten zorgen ondanks de vele hamstertjes toch steeds voor gevulde schappen en plastic schermen om kassapersoneel te beschermen. Restaurants stappen massaal over op afhaalmaaltijden. Sporten doen we online of buiten. Het land staat op zijn kop. Niemand kan de dans ontspringen. Iedereen past zich aan.

Juridische tips voor ondernemers

Ook ondernemers worden gegroffen. Hard getroffen. Velen van jullie kunnen hun werk niet meer doen, kampen met wegvallende opdrachten of met ziek personeel. Velen van jullie zijn zelf al ontzettend creatief in het zoeken en vinden van oplossingen. Wat kan je als ondernemer nog meer doen om deze crisis door te komen? Hoe werkt het juridisch allemaal? You and Me Legal geeft je onderstaand een aantal tips!

 • Fiscale maatregelen
  Door het kabinet zijn er al verschillende steunmaatregelen aangekondigd. De invorderings- en belastingrente gaat omlaag, er is uitstel van betaling, de voorlopige aanslag kan worden verlaagd, er is uitstel voor energiebelasting en heffing ODE en toeristenbelasting wordt stopgezet. Onze fiscale partners van Huting Belastingadvies & Administratie kunnen je hierover nog veel meer vertellen.
 • Werktijdverkorting en NOW
  Heb je niet voldoende werk voor je personeel? Misschien heb je al werktijdverkorting aangevraagd. De nieuwe Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) vervangt de huidige regels omtrent werktijdverkorting. Ondernemers kunnen bij omzetverlies van minimaal 20% voor drie maanden een tegemoetkoming in loonkosten vragen. We informeren jullie graag over de nieuwe voorwaarden en regels.
 • Verlof en vakantiedagen
  Hoe zit het als je werknemers vanuit huis werken? Met alle scholen die dicht zijn, kunnen ze niet altijd hun uren maken. Werknemers hebben recht op zorgverlof en calamiteitenverlof. Is dat niet voldoende, dan kunnen er ook vakantiedagen opgenomen worden. Onze tip? Probeer dit zoveel mogelijk in goed overleg met je werknemers te regelen. Zo blijven ze zo gemotiveerd mogelijk.
 • Contractuele afspraken
  Heb je contracten gesloten met je klanten die je misschien niet meer kan komen? Lees je contract er eens op na. Zijn je levertermijnen fatale termijnen of heb je wel wat speling? Wat staat er over overmachtssituaties? Kun je daar misschien een beroep op doen? Ook de wet biedt mogelijkheden. Denk aan de regeling voor onvoorziene omstandigheden. Mag jij jezelf zo gelukkig prijzen dat de zaken gewoon doorlopen? Top! Misschien wel even uitdrukkelijk afspreken met je klanten dat je niet aansprakelijk bent voor overschrijdingen van levertermijnen in toekomstige leveringen en dat overeenkomsten om die reden ook niet ontbonden mogen worden. Benoem het risico nu dat bekend is en voorkom daarmee problemen voor de toekomst. Want laten we eerlijk zijn, niemand weet nog hoe lang dit gaat duren.
 • Opdrachtnemers, huur & gesloten rechtbanken
  Zo kunnen we nog wel even doorgaan, want het coronavirus heeft impact op bijna alle juridische takken van sport. Ben je opdrachtnemer? Volgens de wet mag een opdracht tussentijds altijd beëindigd worden. Je hebt dan recht op loon over het werk dat je al hebt verricht. Tenzij jullie andere afspraken hebben gemaakt natuurlijk. Ben je een huurder? Zijn er mogelijkheden om huurverlaging aan te vragen? Hoe zit het met de exploitatieverplichting uit je huurovereenkomst? Heb je een geschil waar je samen niet uitkomt en is de gang naar de rechter de enige oplossing? Houd er dan rekening mee dat ook rechtbanken de deuren hebben gesloten. Tenzij het om spoedzaken gaat. En zo zijn er nog veel meer zaken waar je tegen aan kunt lopen. Het is belangrijk je bewust te zijn van eventuele risico’s en juridische discussies die kunnen ontstaan. Dan kun je ook tijdig maatregelen treffen.
 • Let een beetje op elkaar!
  Last but not least: ga in gesprek met werknemers, leveranciers en met klanten en zoek samen naar creatieve oplossingen. Niemand blijft gespaard, dus in de woorden van de overheid: ‘let een beetje op elkaar’. Overleg of je training of cursus ook online gegeven kan worden. Bespreek met je verhuurder of er tijdelijk wat coulanter met de huur omgegaan kan worden. Via een betalingsregeling kan jouw klant je product misschien wel afnemen. Zijn er misschien nog andere leveranciers die benodigde onderdelen wel kunnen aanleveren? Oplossingen die door alle partijen worden gedragen zijn vaak effectiever en zorgen voor behoud van de relatie voor de toekomst. Kom je er echt niet uit samen? Zoek je naar juridische handvatten voor deze onderhandelingen? Dan kunnen wij je altijd juridisch ondersteunen.

Dienstverlening door You and Me Legal

Ook voor You and Me Legal ziet de dienstverlening er iets anders uit dan normaal. We volgen de adviezen van het RIVM zoveel mogelijk op. Dat betekent dat onze juristen, Patrick Link en Renate Verstraaten, zoveel mogelijk thuis werken. Daar waar nodig worden er in onderling overleg afspraken ingepland. Als onze juristen of klanten ziek of verkouden zijn, moeten we ook deze afspraken afzeggen.

Contact met You and Me Legal
Wel zijn de thuiswerkplekken inmiddels helemaal ingericht. Patrick en Renate zijn en blijven op afstand bereikbaar via onderstaande contactgegevens:
Patrick Link: +31(0)624355737 / patrick@youandmelegal.com
Renate Verstraaten: +31(0)615872102 / renate@youandmelegal.com
Besprekingen kunnen daarnaast ook via FaceTime of WhatsApp video worden gedaan. Zelfs conference calls kunnen op die manier worden gerealiseerd.

Gratis telefonisch advies
Om alle (kleinere) ondernemers een hart onder de riem te steken is telefonisch advies over de juridische consequenties van het coronavirus helemaal gratis. Vaak kunnen Patrick en Renate je al met een paar eenvoudige adviezen verder op weg helpen. Ook kun je op die manier op hele laagdremplige wijze laten toetsen door hen of het in jouw situatie zin heeft en commercieel interessant is om verdergaande juridische maatregelen te nemen. Patrick en Renate denken daarin niet alleen vanuit juridisch perspectief, maar ook vanuit commercieel perspectief met je mee.

Online workshop algemene voorwaarden
Voor ondernemers die nu wat meer tijd over hebben en hun juridische kennis willen verdiepen, wil You and Me Legal ook een digitale variant van onze gratis workshop algemene voorwaarden aanbieden. Wat zijn algemene voorwaarden? Wanneer heb je die nodig? Hoe worden ze van toepassing op je afspraken met klanten? Wat mag je er wel en niet in zetten? En zijn ze ook voldoende passend bij onvoorziene omstandigheden. Zoals het coronavirus bijvoorbeeld. Bij voldoende animo prikken we graag in overleg met de gegadigden een passend moment voor deze online training. Heb je interesse, stuur dan een mailtje naar Patrick of Renate via patrick@youandmelegal.com of renate@youandmelegal.com.

Gestandaardiseerde modellen
Merk jij juist door deze coronacrisis dat je je juridische zaken toch niet helemaal goed op orde hebt? Wil je deze tijd gebruiken om daarin een slag te maken? Onze juristen staan voor je klaar om samen te beoordelen waar jouw juridische mogelijkheden en kansen liggen. We begrijpen ook dat je in deze onzekere tijd je juridische kosten misschien wilt beperken. Onze gestandaardiseerde modellen bieden uitkomst. Via een vragenlijst kun je juridische basisdocumenten opstellen die deels zijn afgestemd op de antwoorden van jouw vragen en deels gestandaardiseerd zijn. Zo creëer je in een mum van tijd een goede juridische basis zonder al te veel kosten. Bovendien zijn deze modellen door onze juristen ook gemakkelijk naar een hoogwaardig maatwerk document aan te passen. Ook heel handig, als jouw onderneming over een paar maanden weer floreert!

Succes!
You and Me Legal wenst alle ondernemers in deze onwerkelijke tijd heel veel saamhorigheid, creativiteit en succes toe.
Voor alle juridische vragen blijven Patrick en Renate voor jullie klaarstaan!

Literatuurlijst
We hebben geprobeerd om jullie in dit blog een overzicht te geven van de vele zaken waar je als ondernemer tegen aan kunt lopen. Voor de leesbaarheid hebben we ervoor gekozen om niet alle onderwerpen volledig uit te werken. Wil jij je toch wat meer verdiepen in de verschillende juridische onderwerpen? Onderstaand wat leestips:

 • Een toelichting op de inhoud van onze workshop algemene voorwaarden vanuit de ervaring van een van onze deelnemers lees je op onze website.
 • De rechtspraak heeft op haar website aangegeven wat het huidige zittingsprotocol is.
 • Wie beter dan de overheid zelf kan toelichten hoe het nu zit met de werktijdverkorting en de NOW, je leest het via deze link.
 • De overheid is ook degene bij wie je terecht kan voor een overzicht van alle fiscale maatregelen.
Delen
Delen
Delen
Delen