De feestdagen: genieten en vooruitblikken

In Geen onderdeel van een categorie by Renate Verstraaten

Het jaar is alweer bijna ten einde. Voor velen zal het al ‘kerstvakantie’ zijn. Ook voor mij, dus dat geeft ruimte om nog even het jaar af te sluiten.

Chocomel met slagroom en kerstpakketten

Het klinkt misschien cliché, maar ik geniet zelf volop van deze tijd van het jaar. Heerlijk om even extra tijd en aandacht te hebben voor familie, vrienden en buren, te genieten van alle verlichte gevels en warme chocomel met slagroom (waarvoor ik bij uitzondering mijn latte macchiato wil inruilen). Zakelijk kan het enorm druk zijn. Veel dossiers moeten nog even voor het einde van het jaar worden afgerond. Maar toch geeft het minder stress. Alles gaat net wat makkelijker, iedereen is vrolijker, kerstkransjes liggen voor het oprapen en alle kerstpakketten helpen uiteraard ook mee aan alle gezelligheid 😉

Werk aan de winkel!

Tegelijkertijd is het voor You and Me Legal een periode van voorbereiding op het nieuwe jaar. In september zijn Patrick en ik gaan samenwerken en in een paar maanden tijd heeft You and Me Legal al een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Dat willen we vasthouden in 2019 en dat betekent toekomstvisie, actieplannen, voorbereiding, samengevat: werk aan de winkel!En wat betekent 2019 voor onze klanten? Ook voor jullie is er werk aan de winkel! Er komt nieuwe wetgeving, er is continue nieuwe jurisprudentie en ondernemers worden geacht een kameleon te zijn die zich continue aanpast.

Juridische aandachtspunten voor 2019

Neem bijvoorbeeld de privacy. Ook al is de AVG al in 2018 in werking getreden, privacy blijft in 2019 hoog op de agenda staan. In ieder geval voor de Autoriteit Persoonsgegevens, namelijk in de vorm van handhaving.

Ook de rechtspositie van personeel blijft een aandachtspunt, waarbij een goede voorbereiding geen overbodige luxe is. Zo wordt per 2019 het vaderschapsverlof verlengd naar 1 week en hebben nabestaanden recht op affectieschade bij aansprakelijkheid voor het overlijden van een werknemer. Patrick wees eerder al op belangrijke jurisprudentie op dit vlak: werkgevers moeten werknemers daadwerkelijk in staat gaan stellen vakantiedagen op te nemen.

Ondernemers die vallen onder het Activiteitenbesluit (milieuwetgeving) moeten uiterlijk op 1 juli 2019 hebben voldaan aan de informatieplicht energiebesparing. Het rapport met daarin alle genomen energiebesparende maatregelen zal dus tijdig op orde moeten zijn.

Zit je in de internationale handel? Dan word je ook nog geconfronteerd met wijzigingen van buitenlands recht. In Duitsland is bijvoorbeeld vanaf 2019 een nieuwe wet van kracht die vergaande eisen stelt aan verpakkingen van producten die op de Duitse markt worden gebracht. Voldoe je hier niet aan, dan riskeer je een forse boete.

Onze financiële partner Belastingadvies Zwart en Huting wijst verder nog op de implicaties van de verhoging van het verlaagde btw-tarief van 6% naar 9%. Aandachtspunt is daarbij dat er geen overgangsregime is voor vooruitbetalingen en voorschotten. Het advies: zorg dat je administratie en software tijdig 9%-proof is.

Sparren onder het genot van oliebollen en bubbels

Kortom, de feestdagen draaien zowel om genieten, als om vooruitblikken en voorbereiding. Patrick en ik helpen je daar graag bij. Onder het genot van een kerstkransje, oliebol, glaasje bubbels of gewoon een lekker bakkie koffie hebben we het graag over jou en je onderneming. Waar sta je? Waar wil je naartoe? Wat verandert er voor jou in 2019? Wat kunnen wij of onze partners daarin voor je betekenen?

Last but not least: warmest holiday wishes

Zowel Patrick als ik wensen iedereen hele fijne feestdagen en alle moois voor 2019! Bedankt voor het vertrouwen dat er het afgelopen jaar in ons is geweest. Ook volgend jaar staan we graag weer voor je klaar en hopen we dat vertrouwen opnieuw waar te kunnen maken. Want waar je ook tegen aanloopt en wat je vraag ook is, samen lossen we het op!

Warme en feestelijke groet,
You and Me Legal, Renate & Patrick

Meer weten? Afspraak?

Renate Verstraaten (renate@youandmelegal.com / 06-15872102)
Patrick Link (patrick@youandmelegal.com / 06-24355737)